| av Øyvind Thue | Ingen kommentarer

Tåler ikke Fellesforbundet kritikk?

Rikke Hildal Gundersen og Øyvind Thue fra Servicetilfolket.no ble bedt på kaffe av Magasinet for fagorganiserte – medlemsbladet for alle organiserte i Fellesforbundet. Vi takket gladelig ja til en trivelig prat på kulturhuset i Oslo.

Det ble snakket om mye annet en kroner og øre. Både kultur, og bemanningsproblemer var noen av de tingene vi var interesserte i å snakke med Magasinet om. Artikkelen ble noe nedskalert på trykk, men kan leses i sin helhet på fri fagbevegelse.no.

Les hele intervjuet på frifagbevegelse.no her.

I intervjuet la vi vekt på at vi ønsker en dialog med Fellesforbundet for å prøve å finne bedre løsninger en dagens praksis – aller helst en omkamp i Stortinget. Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet uttaler etter intervjuet, at en omkamp ikke er ønskelig. De er innstilt på å få denne ordningen til å fungere slik de hadde forutsett – nemlig at arbeidsgivere skal betale de sosiale kostnadene.

Det er vi i servicetilfolket.no selvsagt ikke enige i. Vi er opptatt av helheten og mener dette er svært ødeleggende og konkurransevridende for bransjen. Men det var ikke bare dette Clas Delp hadde å kommentere på vårt ellers så hyggelige kafébesøk.

Clas Delp om «de som har levd godt av tips»:

– De som i mange år har levd godt av tips, har ikke vært så opptatt av tarifflønna. Denne gruppen har dermed vært med på å holde lønnsnivået i bransjen nede for dem som får lite tips, for eksempel de som jobber med renhold på hotell.

Vi i servicetilfoket.no spør om denne uttalelsen virkelig kan være forbundets holdning?

I så fall vil vi minne Fellesforbundet om at deres egne «tipsmottakere» sto i lenker utenfor norges hoteller i 2016. Neste halvparten av medlemmene i servicetilfolket.no var blant dem. Vi streiket for de som fikk minst; ansatte i renhold f.eks. Selv fikk «tipsmottakere» stor sett ingenting, men det gjorde ikke noe. Det var en viktig og riktig sak.

Hvordan kan Clas Delp uttale at vi og andre tipsmottakere ikke er opptatt av tarifflønnen? På hvilken måte er denne gruppen ansvarlig for å holde lønnsnivået nede?

Om ikke forbundet ønsker å svare resten av bransjen, så burde de i det minste svare sine egne på det.

Rikke Hildal Gundersen og Øyvind Thue husker godt hva vi streiket for i 2016.
Bilde: Håvard Sæbø

Vi fra servicetilfolket.no håper forbundet kommer med mer fornuftige uttalelser og at de tar vårt tilbud om dialog seriøst.

Del gjerne din mening i kommentarfeltet. Organisert eller ei.

Legg igjen en kommentar