| av Øyvind Thue | 3 kommentarer

Siv: Å skatte av tipsen er til det beste for deg

Kim Mathisen fra servicetilfolket.no fikk svar på sitt debattinnlegg som ble publisert i Dagbladet i sist uke.

Du kan lese Kims brev til finansministeren her.

Nå har Siv Jensen løftet sløret og svarer.

Du kan lese svaret her, slik det ble publisert i dagbladet på mandag.

Da Kim er på jobb og ute til sjøs, vil vi vente med å kommentere hele svaret til Kim er tilbake. I mellomtiden kan vi ta en titt på regnestykket som Siv har plukket frem.

Service til folket kommenterer:

«Jeg vil at det skal følge med rettigheter som sykepenger, foreldrepenger og pensjonsopptjening for all godtgjørelse for arbeid,» sier Siv Jensen i debattinnlegget til Dagbladet.

Det er for så vidt greit nok. Men det hjelper ikke så mye når samlet inntekt blir så kraftig redusert som den gjør for noen.

Dersom du får barn

Jensen viser videre til regnestykket hvor servitøren «Stine» har en årsinntekt på 430.000, hvorav 100.000 er tips (utgør ca 400,- pr skift). Her påpeker Jensen at hun årlig taper 87.600 dersom hun får barn, og ikke innberetter tipsen som inntekt.

Det er vel ikke slik at vi bartendere og servitører gjennomsnittlig får så mange flere barn en resten av befolkningen? Er det virkelig det eneste tilfelle som er verdt å ta opp? Og hvor har hun henter tallet 87.600 kr fra? Vi i redaksjonen får ikke dette til å stemme. Men vi plotter selv inn tallene i skatteetatens kalkulator. Kanskje vi blir litt klokere av det.

Dersom man regner 430.000 i brutto inntekt, mot 330.000 brutto + 100.000 i tips (rett i foret), så blir resultatet at man sitter igjen med 35.000 mindre hvert år i netto dersom man skatter av tipsen . Tar man med forskjellen som feriepengene utgjør (12.000,-), ender man opp med en netto vinning som er 23.000 mindre pr år. Og da har vi bare dekket skatten…

Servicetilfolket.no har registrert at de fleste arbeidsgivere følger retningslinjene fra NHO og Virke, hvor de økte utgiftene trekkes fra tipsen før skattetrekk. Vi tar utgangspunkt i at det trekkes arbeidsgiveravgift (14,1%) og 5% i administrasjons- kostnader. Pensjon lar vi ligge akkurat nå.. Da blir regnestykket slik:

Etter de 100.000 er avgiftsbelagte med arbeidsgiveravgift og administrasjons- kostnader, er det 81.000 igjen. Da blir det en bruttoinntekt på 411.000 kontra en inntekt på 330.000 + 100.000 (i foret). Forskjellen i feriepenger blir da ca 9700 og ut ifra det er nedgangen på 37.000,- netto pr. år med den nye regelen.

Så var det pensjonen da…

Vi hører at pensjonen blir bedre og at eventuelle sykepenger/barselpenger øker. Og det er bra. Men det hjelper så lite når tapet av inntekt over årene blir så stort som det ser ut til i dag. Mange som ønsker å etablere familie og/eller kjøpe bolig, vil nå komme til å slite enda mere. Egen bolig er kanskje den beste pensjonsoppsparingen av alle, så det er fryktelig synd for de som får inntekten kraftig redusert.. Det er som det gamle ordtaket sier; Det er bedre med en fugl i hånden enn ti på taket.

Servicetilfolket.no

Gikk du glipp av Siv Jensens svar i dagbladet, så følg linken under.

https://www.dagbladet.no/kultur/a-skatte-av-tipsen-er-til-det-beste-for-deg/70771831?fbclid=IwAR2Uzwn-ic4Qmt5c3TsTDww7EuxE_Pgwj7nMRBKA83GwKZKtLijExHib_CA

3 kommentarer

Sabine Hahn von Dorsche

feb 2, 2019, 12:41 pm Svar

Jeg som er heldig å få permisjon, jobber vintertid på små skisteder i norske fjell. Mine arbeidsgivere her har helt fjernet tips da det koster mer enn det smaker. Men hva er tanken da? Att jeg skal si til arbeidsgiver her oppe att de må betale meg 25 kr mer i timen enn tariff, da jeg egentligen skulle hatt tips (som numer da er lønn) og det skal jo være rettferdig for alle…? Tror ikke de skulle funket då bra for dem her da. Forskjellen er att her oppå fjellheimen har jeg ikke nærheten så mye å gjøre, så mange skritt å gå eller så mye å bære som i Oslo. Omsettinga her er også en brøkdel av min vanlige jobb i Oslo. Og arbeidstida er 9-17. Men fremdeles skal den som står på for to, løper som en gasell i konstant fulle restauranter, jobber sene kvelde og netter i byens barer og har typ 10 ganger mer enn meg å gjøre, straffes med Siv Jensens «rettferdighet til alle» og « skatt er deilig å betale» og jeg med tarifflønn på liten bedrift (uten tips), strever på med mitt og lurer på vem i hule som tjener på dette…..

Mihai Tiberiu Voica

feb 2, 2019, 11:50 pm Svar

Er bra for samfunnet å skatte men jeg har altid lurt når statten ta mer i skatt fra begge partene,arbeidsgiver og arbeidstaker. Da blir ikke regulert skatten på riktig måte.

For eksempel med den nye regler å skatte mer :
Ta mer fra arbeidstaker men reduserer ikke skatten til arbeidsgiver slik at arbeidsgiver skal justere lønnsbetingelser til arbeidtakker.

Da er egentlig staten menner at folk skal tjenner mer og alt dokumentert!

Men som alle mennesker strekkes etter bugjeter kan statten gjøre det akkurat sammen .

Med bolig marked kan også reguleres det slik at skal går opp i verdi akkurat som lønnsbetingelser går. Tregg og sakte.

Da er alle ulempene løst og folk vil skatte mer med riktig fordeling av skatte penger!

Peace and love 🤟

Mvh Tibi

Mai Britt

feb 2, 2019, 10:24 am Svar

Har du glemt hvorfor vi får tips Siv? Vi får den får at gjestene er fornøyd med service som den servitøren eller den bartenderen har gitt den gjesten som gir tips.
Vi er i en bransje som må tåle mye negativt fra gjester. Mye av det som kommer ut, ville ikke selv du tålt Siv. Regner med at du hadde ringt politiet ganske fort på noe. Vi ordner opp selv for det meste. Poenget er at tips en er vår gulerot. Gjester har begynt å slutte å gi tips, fordi at vi ikke får beholde alt i tipsbøtta, fordi at vi må betale skatt av det.
Det er ikke overalt at man får like mye tips som i Oslo.
Vi er i et lav lønnet yrke, og ja vi har valgt det yrke selv. Så takka for det, er at du tar vekk det lille ekstra vi får.
Det vil også si, at de som får lite tips på vakta si kanskje ikke får tilbake mere enn noen få kroner når alt er trekt. Er det riktig og rettferdig?

Legg igjen en kommentar